24 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Areta

 Pe 24 octombrie, Sfântul Mare Mucenic Areta și, alături de el, 4.299 de alți mucenici, au suferit pentru Hristos în secolul al VI-lea. Areta era prefectul orașului creștin Negran, din Arabia. Regele de acolo, Dunaan era evreu, hotărât să elimine creștinismul din țara sa. El a emis un edict prin care toți adepții lui Hristos erau condamnați la moarte. 


Întrucât locuitorii din Negran au rămas credincioși Domnului, Dunaan a venit cu o armată pentru a distruge orașul. Înaintea zidurilor acestuia, heralzi ai regelui au anunțat că Donaan îi va cruța numai pe  cei care renunțau la Hristos și s-au referit la Crucea Sa ca "un semn de blestem".     

                              

https://www.diane.ro/2024/10/23-octombrie-sfantul-apostol-iacob.html

Neîndrăznind să atace direct orașul creștin, Dunaan a recurs la un șiretlic. El a jurat că nu va forța creștinii să adere la iudaism, ci că va cere numai un tribut din partea localității Negran. Locuitorii orașului nu au luat în seamă sfatul Sfântului Areta, și, încrezându-se în Dunaan, au deschis porțile cetății lor. 


Chiar în ziua următoare, Dunaan a ordonat să se aprindă un foc uriaș și să fie aruncați în acesta toți clericii, pentru a înspăimânta restul creștinilor. Au fost arși 427 de oameni. De asemeni, au fost aruncați în temniță prorocul Areta și alți conducători creștini. Apoi, opresorul și-a trimis mesageri prin oraș pentru a-i converti pe creștini la iudaism. Însuși Dunaan a vorbit cu orășenii aduși din închisoare, spunându-le, "Nu va cer să renunțați la Dumnezeul cerurilor și pământului, nu vreau de la voi să adorati idoli. Vreau numai să nu mai credeți în Iisus Hristos, întrucât cel Răstignit a fost un om, și nu Dumnezeu".       


Sfinții mucenici i-au răspuns că Iisus este Cuvântatul, a Doua Persoană a Sfintei Treimi, care, pentru mântuirea omenirii, a fost încarnat de Sfântul Duh și Fecioara Maria. Cei suferinzi au spus, "Nu ne vom lepăda de Dumnezeu, deoarece El este Viața pentru noi. A muri pentru El înseamnă a găsi Viața".


Mai mulți de 4.000 de creștini, bărbați și femei, de diferite vârste, inclusiv copii, din orașul Negran și satele înconjurătoare, au trecut prin mucenicie pentru Hristos. 


23 octombrie: Sfântul Apostol Iacob, rudenia Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului


24 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Areta 24 octombrie: Sfântul Mare Mucenic Areta Reviewed by Diana Popescu on octombrie 23, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.